Kod zamene postojeće stolarije,kao i kod ugradnje nove uvek se nameću ista pitanja da li je bolje ugraditi aluminijumsku ili PVC stolariju ,kakva je razlika između aluminijumskog i PVC prozora kao i štaje jevtinije ,ekonomičnije?

PROZOR je istovremeno prijemnik ,i prenosnik i zaštita od spoljašnjeg uticaja.Ukupni gubici kroz prozore iznose 35%-40% toplotnih gubitaka zgrade,desetak puta je veći gubitak kroz prozore u odnosu na zidnu površinu.Zbog toga veliku važnost ima energetska efikasnost prozora i izbor materijala.

PVC prozori imaju visoka izolaciona svojstva . U kombinaciji sa ugradjenim okovom sa vise zatvaranja,kvalitenim gumama,termopan staklom od kojih je jedno niskoemisiono a ceo paket punjen gasom,dobija se faktor izolacije 1,1 w/m2 sto je pokazatelj da jedan takav prozor ispunjava sve zahteve savremene gradjevine i energetske efikasnosti.

PVC ROPLASTO prozore mozete izabrati u 7 sistema profila,od trokomornog do osmokomornog profila,sa dve ili tri gume,sa dvoslojnim ili troslojnim staklom,sa ugradnom dubinom od 58mm do 80mm ,sistemi sa posebnim zahtevima za zemlje kao Holandija,Belgija,Francuska,Italija kao i africke i azijske zemlje.Toplotni koeficijent od 1,5 do 0,7.

Savetuje se za ugradnju na stambeni m objektima

ALUMINIJUMSKI prozori sa termo mostom su kvalitetni prozori koji se razlikuju od PVC prozora po izolaciji.Izolacioni faktor je mnogo bolji kod PVC prozora zato sto je PVC kao materijal izolator a aluminijum provodnik i to svojstvo je ublazeno ili eliminisano poliamidnom trakom(termo most)koja razdvaja spoljasnji deo od unutrasnjeg.Kod aluminijuma postoji veliki izbor razlicito dizajniranih profila,nema velike razlike u ceni kod profila u beloj i drugim bojama,izuzetan za staklene fasade,krovove kod staklenih basti.

ALUMINIJUM je pogodan za poslovne prostore,sanitarne cvorove,velike otvore.

PRI IZBORU PROZORA TREBA OBRATITI PAZNJU NA KOEFICIJENT TOPLOTNE PROVODLJIVOSTI. TO JE PODATAK KOJI JE NEIZBEZAN I NEZAOBILAZAN U SAVREMENIM ZAHTEVIMA.

Koeficijent toplotne provodljivosti se obelezavao ranije sa K a danas sa U.To je brojčani podatak koji pokazuje koliko toplote provodi stolarija.Nije reč o propuštanju vazduha već o samom provođenju toplote.Taj podatak se pored broja,izražava u W/m2K

JEDNOSTAVNO RAČENO, ŠTO JE KOEFICIJENT TOPLOTE BROJČANO MANJI,TO JE BOLJA IZOLACIJA(kod PVC prozora 1,5-0,7W/m2K,kod aluminijuma 2,4 W/m2K i više)

Na vrednost keficijenta toplote stolarije ne utiče samo profil već i vrsta stakla tako da se dobija podatak za kompletan prozor i u građevinarstvu se daje da bi bilo poznato o kom stepenu toplotne izolacije se radi.