Do pojave kondenzacije dolazi najčešće zimi ,kada je razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature velika i to najpre na nezaštićenim mestima kakvo je obod stakla na prozorima.Ukoliko ovakvi uslovi traju duže vreme,može doći i dopojave plesni.
Stolarija novijeg tipa (PVC ili aluminijum)je termički izolator i hidro izolator(ne provodi vlagu i toplotu)dok stolarija starijeg tipa delimično provodi vlagu i slabije dihtuje.Ugradnjom stolarije novijeg tipa dobijamo da zimi ne gubimo toplotu iz objekta ali takođe vlaga ostaje u objektu i ako ne dodje do provetravanja prostorije ta vlaga se pojavljuje u oliku rose na staklu prozora.
Prozor pokazuje znatno veći koeficijent toplotne provodljivosti od dobro izolovanog zida,pa je temperatura unutrašnje površine prozora niža od temperature zida.odnosno,suvišna vlaga iz vazduha se taloži na hladne površine.U ovom slučaju površina prozora je hladnija od površine dobro izolovanog zida i zbog toga se kondenzacija pojavljuje prvo na prozorima.
KAKO SPREČITI POJAVU KONDENZACIJE I PLESNI?
-redovno provetravanje ,dva do tri puta dnevno
-češćeprovetravanje prostirija u kojima je zbog njihove namene povećana količina vlage(kuhinje,kupatila,sušionica…)
-upotreba sistema za provetravanje koji mogu biti ugradjeni i u okvir samog prozora.Ugradjuje se u falc prozora ili na samom krilu, i može obezbediti dugotrajnu i kontrolisanu razmenu vazduha.
-nije moguće sprečiti pojavu kondenzacije pri ekstremnim hladnoćama,pre svega noću i to na obodu stakla prozora